Replică tovarășului Dodon Igor

Tovarășe Dodon Igor,

În calitate de studentă la Universitatea din București, mă simt ofensată de declarațiile dvoastră la adresa burselor acordate tinerilor basarabeni de către statul român și a faptului că noi, studenții, ar trebui să mergem în Rusia la studii. Consider o obligație de-a mea să dau o replică, chiar dacă nesemnificativă pentru dvoastră.

Nu am nimic împotriva celor care își continuă studiile în Rusia. Este alegerea fiecăruia să decidă unde să-și facă studiile. E și absolut normal ca cei care au făcut studii într-o anumită țară să se dea cu părerea privind calitatea acestora, precum și perspectivele pe care le oferă universitățile din străinătate. Dvoastră v-ați făcut studiile în Republica Moldova. Doar în Republica Moldova. Nici în Rusia, nici în România. Nu cunoașteți specificul studiilor universitare în aceste țări, perspectivele pe care le au studenții înmatriculați la universitățile românești sau rusești, dar și dezavantajele studierii în România sau Rusia. Atunci de ce vă asumați dreptul să îndemnați tinerii noștri să facă universitate în Rusia?

Eu sunt o mare admiratoare a culturii ruse. Îmi place foarte mult literatura rusă, într-atât de mult încât mi-am dorit să fac un master în literatură rusă la o universitate din Moscova. Mi-am depus dosarul în perioada de admitere pentru anul de studii 2014-2015, eram unica candidată la masterul respectiv, care oferea 3 burse basarabenilor. Eram sigură că voi lua bursa. Mare mi-a fost mirarea atunci când am aflat că am fost redistribuită, fără a fi măcar întrebată, la Universitatea de Stat din orașul Elista, Republica Calmîchia. Tovarășe Dodon, dvoastră cunoașteți geografia Federației Ruse? Puteți să-mi spuneți, fără să vă uitați pe hartă, unde se află Republica Calmîchia? Ceva îmi spune că nu prea.

Am crezut că e o greșeală la mijloc, până în momentul în care am fost sunată de cineva de la acea universitate ca să fiu anunțată că sunt așteptată la cursuri. Am rămas perplexă. Ce țară civilizată își permite o astfel de atitudine față de candidații străini, potențialii studenți ai universităților acestei țări?  Ulterior am aflat că Ministerul Educației și Științei din Rusia a fost nevoit, în regim urgent, să pregătească un număr de burse pentru studenții ucraineni din Crimeea, de aceea s-a făcut o redistribuire a burselor acordare cetățenilor străini. Fără îndoială, acesta a fost ordinul tovarășului Putin.

În consecință, în calitate de tânăr doritor de a face studiile în Rusia, am tot dreptul să spun că Ministerul Educației și Științei din Rusia, în frunte cu tovarășul Putin, și-a băgat piciorul în intenția mea de a face studii în Rusia. A, nu mă îndoiesc că o să ne bage în seamă și o să ne dea burse cu duiumul, în detrimentul altor studenți străini, așa cum am pățit și eu, însă doar după ce ne-ar anexa și pe noi. Marele vis al dvoastră, tovarășe Dodon!

Dar nu, mulțumesc, nu mai vreau. Mi-a trecut pofta. Acum sunt masterandă a Universității din București și mă bucur de alegerea făcută. Nu, nu sunt bursieră a statului român, însă a fost alegerea mea să fac licența în Moldova, fapt care mă obligă să plătesc taxa pentru studiile de master făcute aici. Dacă eram și eu cetățean român, așa cum sunteți dvoastră, nu plăteam taxa. Dar spre deosebire de dvoastră, eu nu sunt într-atât de fățarnică.

Vă îndemn să vă cereți scuze față de toți basarabenii care studiază în România, dacă mai aveți un pic de rușine dincolo de obrazul dvoastră gros de socialist (dar mă cam îndoiesc de asta). Și felicitări, ca un adevărat om de stânga ce sunteți, ați reintrat cu stângul în parlamentul Republicii Moldova. Vă doresc, din toată inima, să aveți un mandat cât mai scurt.

Cu o profundă lipsă de respect,

Ecaterina Luțișina

8 gânduri despre „Replică tovarășului Dodon Igor

  1. Bravo Ecaterina,o replica de nota 10,n-am sa pierd nici eu ocazia de ai ura Domnului Dodon sa paseasca doar cu stingul asa cum a inceput.

  2. Bravo Ecaterina, tot poporul se bucura de asa persoane, va veni vremea ca jeneratia voastra sa faca ceva pentru aceasta tara cred sa inteleaga votantii dodonisti

    • nicidecum nu. opinia mea faţă de lichele nu se schimbă de pe azi pe mâine. şi apoi, era vorba de studierea literaturii ruse. a iubi cultura rusă nu mă obligă să cânt osanale lingăilor lui putin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s